Gastroenterocolita hemoragica

Gastroenterocolita hemoragica este o boala infectioasa, contagioasa, cu risc de mortalitate, de care sufera cainii infectati cu virusul parvovirozei. Colitele apar fie ca o reactie in urma ingerarii anumitor substante toxice, fie in urma infectiei cu diversi agenti patogeni prin consumul de alimente contaminate, care pot fi paraziti, ciuperci, bacterii sau virusi. Gastroenterita hemoragica reprezinta o forma deosebit de periculoasa, care afecteaza cainii, indiferent de rasa si, mai ales, puii de pana la 6 luni. Netratata la timp, poate avea un efect letal.

Cainii se pot imbolnavi de enterocolita daca au o sensibilitate ridicata la anumite alimente, sau atunci cand consuma produse alterate, resturi din gunoi, produsi de descompunere de la vietati moarte. Parvovirusul canin, in special, este deosebit de rezistent in mediul extern, poate fi contractat prin contactul cu un alt caine infectat, prin ingerarea unor produse infestate sau chiar in casa, daca fecale contaminate au ajuns pe talpa incaltamintei. Contaminarea se produce pe cale digestiva, virusul ajunge in intestinul subtire si distruge mucoasa, impiedicand procesele normale de absorbtie.

Perioada de incubatie a virusului dureaza pana la doua saptamani, dupa care incep sa se manifeste semnele clinice, moment in care catelul trebuie adus cat mai repede la medicul veterinar. Voma si scaunul cu sange si mucozitati sunt principalele simptome care indica prezenta gastroenteritei hemoragice. Cainele are o stare apatica si prezinta sete excesiva, desi nu mai mananca normal si nu poate bea apa. Voma (eliminarea continutului gastric) este urmata de diareea cu miros specific. Diareea apare ca simptom in diverse afectuni, insa, in cazul gastroenteritei hemoragice, scaunul prezinta urma de sange si mucozitati. Deshidratarea si anemia sunt deosebit de periculoase in acest caz (cainele poate scadea drastic in greutate, in cateva zile) si sunt primele aspecte verificate de medic. Aspectul gingiilor si elasticitatea pielii arata imediat daca deshidratarea si anemia s-au instalat deja, sau nu.

In plus fata de verificarea gradului de deshidratare si anemie, sunt analizate probe de fecale, in vederea identificarii virusului. Tratamentul presupune hidratarea prin aport intravenos pentru compensarea deshidratarii, administrarea de antibiotic pentru combaterea virusului, administrarea medicamentelor cu rol de calmare si refacere a mucoasei gastrointestinale (sub forma de supozitoare sau pe cale bucala). Tratmentul poate sa include medicamente antihemoragice, antidiareice si un aport sporit de vitamine, in functie de starea cainelui si evolutia bolii. Primele doua zile de la inceperea tratamentului sunt critice, dupa care, daca starea cainelui se amelioreaza, pronosticul este unul bun.

Cel mai eficient mod de prevenire a gastroenteritei hemoragice este vaccinarea. Puii de caine sunt cei mai vulnerabili in fata infectiilor, dupa ce sunt intarcati si nu mai beneficiaza de anticorpii din laptele matern. Vaccinarea se va face in momentele indicate de medicul veterinar, nu pe durata alaptarii. Atentie la faptul ca vaccinarea trebuie repetata periodic, pentru a asigura protectie maxima in fata virusilor. O alta recomandarea importanta este sa preveniti, pe cat posibil, contactul cainelui cu alti caini nevaccinati si ingerarea diverselor resturi de pe strada. In cazul cateilor care sufera deja de o forma de colita, pana ajungeti la medic, se recomanda ajunarea si, ulterior, hranirea doar cu orez cu putina supa de pui. Dupa tratament, in perioada de refacere, se va pastra aceeasi dieta cu alimente usor digerabile, si se pot administra probiotice, pentru refacerea florei intestinale. Foarte important este sa dezinfectati zona in care se hraneste si in care doarme catelul, precum si covorasul de intrare, pe care pot ramane produse contaminate, aduse de afara.

Recomended Posts

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.