Piometru, rise major pentru catelusa sau pisicuta ta

Piometrul este una din cele mai periculoase afectiuni pentru femele, cu risc crescut de mortalitate. Este intalnit cu precadere la cateluse cu varsta de peste 7 ani, indiferent de rasa, si este caracterizat de umplerea uterului cu puroi. Mecanismul producerii bolii este strict legat de ciclul menstrual, astfel ca afectiunea apare numai dupa incheierea perioadei de calduri. In saptamanile de la incheierea acestei perioade, progesteronul dominant influenteaza secretia uterina, care devine mai abundenta. Pe acest fond hormonal, infectarea cu un agent microbian (care ajunge de la nivelul vulvei pana la uter) contamineaza secretia uterina, care se transforma in puroi si se acumuleaza in cavitatea uterina.

Atentie! Riscul de raspandire a puroiului in abdomen si de deces este foarte mare.

Cum iti dai seama ca animalutul tau sufera de piometru

Daca este prezenta forma de piometru cu cervix deschis, vor fi vizibile scurgerile vaginale cu aspect purulent si miros neplacut. In forma cu cervix inchis, nu exista scurgeri. Insa, in ambele forme, principalele manifestari sunt poliuria (urinatul excesiv) si polidpsia (apetit excesiv pentru apa). Femela afectata are o stare apatica, poate refuza hrana si poate sa prezinte febra. Se observa marirea abdomenului (din cauza uterului plin de lichid) si, eventual, dificultatile in deplasare, din acest motiv. Daca astfel de manifestari apar dupa ce catelusa sau pisica a fost in calduri, aceasta trebuie dusa de urgenta la veterinar.

Cum se diagnosticheaza piometrul

Pentru stabilirea diagnosticului corect, sunt necesare ecografia abdominala si analizele de sange. Palpatia abdominala va fi evitata, intrucat exista riscul producerii unei rupturi uterine. Medicul veterinar observa starea generala, cresterea in volum a uterului, eventualele scurgeri vaginale, si trebuie informat in cazul in care au existat tratamente hormonale anterioare. La ecografie, este vizibila cresterea anormala a uterului, care ocupa o mare parte din cavitatea abdominala. Analizele de sange confirma prezenta bacteriilor si a deshidratarii.

Cum se trateaza piometrul

Tratamentul piometrului este exclusiv chirurgical si consta in indepartarea intregului aparat genital, pentru a elimina atat focarul de infectie cat si mecanismul hormonal. Interventia se realizeaza sub anestezie generala, cu grija deosebita, pentru a evita punctionarea uterului si raspandirea infectiei in abdomen. Complicatiile care pot aparea includ insuficienta renala si peritonita acuta. In cazul in care continutul purulent a ajuns deja in abdomen, se vor face lavaje peritoneale si vor fi plasate drenuri.

Ovaro-histeroctomia va fi completata de tratamentul antiinfectios. Exista optiuni de tratament medicamentos al piometrului, insa doar cu efect temporar si cu risc mare de recidiva, deoarece ciclurile de calduri vor continua sa produca aceleasi efecte, Tratamentul medicamentos poate fi util in cazul femelelor prea slabite, sau de varsta inaintata, care nu pot suporta interventia chirurgicala.
Administrarea tratamentului amelioreaza starea femelei, astfel incat sa fie posibila realizarea procedurii de ovaro-histeroctomie.
Singura optiune de eliminare definitiva a piometrului este interventia chirurgicala.
Specialistii veterinari sustin importanta preventiei in cazul acestei boli. Piometrul se dezvolta, pe de o parte, pe fondul unui mecanism hormonal inadecvat, si, pe de alta parte, din cauza vulnerabilitatii crescute la agentii patogeni exteriori. Astfel, sterilizarea la momentul potrivit este singura metoda de eliminare a riscului de piometru la cateluse sau pisici.
In plus, sterilizarea previne si alte afectiuni majore, precum tumorile mamare.
Nu in ultimul rand, dieta joaca un rol important, prin sustinerea organelor vitale si a sistemului imunitar, pentru cresterea protectiei in fata infectiilor.

Recomended Posts

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.