Sterilizarea la caini si pisici. De ce, cum si unde?

Decizia de a-si steriliza animalutul de companie apartine fiecarui proprietar in parte, insa este bine ca aceasta decizie sa fie luata in cunostinta de cauza dupa ce ati acumulat toate informatiile necesare in ceea ce priveste avantajele, dezavantajele si in ce priveste desfasirarea propriu-zisa a procedurii. Dr. Iulia Graure a dezvaluit toate detaliile de care aveti nevoie pentru a lua cea mai buna decizie.

Care sunt avantajele sterilizarii la caini si pisici
• Elimina riscul de aparitie la femele a cancerului mamar, cancerului uterin sau ovarian. De exemplu, cancerul mamar este una dintre cele mai extinse afectiuni afecteaza in medie 25% din pisicile nesterilizate.
• Previne aparitia lactatiei false sau a tulburarilor digestive
• Elimina, in cazul masculilor, riscul de a dezvolta cancer testicular
• Elimina riscul de infectii genitale (in cazul femelelor atat la catele cat si la pisici) si a unor cancere mai rare (ex: leucemie) sau a displaziei de sold

Exista, cel putin in Romania, conceptual de a-ti lasa animalul de compagine sa se reproduca macar o data in vista. Care sunt alte dezvantaje ale acestei decizii, pe langa riscul la care il sup de a dezvolta toate afectiunile enumerate mai sus?
Un caine sau o pisica necastrate sunt mai agresive atat in perioada in care intra in calduri cat si in restul timpului si sunt mai greu de educat.

O alternativa la castrare/ sterilizare pe care o parte din proprietarii de animale o adopta in tara noastra este administrarea de anticonceptionale, pentru ca se considera a fi o metoda neinvaziva si facila, pentru ca acestea pot fi procurate usor din petshop-uri. Care este marele dezavantaj? Animalutele pot dezvolta piometru, o infectie grava a uterului, care de obicei este descoperit tardiv, cand viata animalului nu mai poate fi salvata. Aceasta afectiune se intalneste cu precadere la pisicile si catelele nesterilizate si care nu sunt imperecheate.

Ce presupune procedura de sterilizare/ castrare

Cel mai important amanunt este ca sterilizarea cainilor sau a pisicilor trebuie facuta, de preferat, in jurul varstei de 6 luni, inainte de intrarea in calduri a acestora. Astfel, sansa de aparitie a cancerului atunci cand pisica este sterilizata inainte de primele calduri este de 0,05%, 8% dupa primele calduri si 26% dupa al doilea ciclu de calduri.

Pasul 1. Medical veterinar va face un consult al animalutului in care va verifica starea generala -ochi, nas, gingii, dinti, oase, plamani, inima si organe genitale.
Pasul 2. Medicul va face anestezia, injectabila sau prin inhalosedare, asa cum se intampla in Clinica Animus Vet, astfel incat animalutul dvs. sa aiba parte de o experienta fara dureri si neplaceri.
Pasul 3. Se pregateste zona genitala pentru interventie. Se elimina parul si bacteriile de pe piele, astfel incat sa se evite contractarea infectiilor post-operator.
Pasul 4. Se face castrarea/ sterilizarea prin procedura chirurgicala

Cum va ingrijiti animalutul dupa interventie

In Clinica. Animus Vet, animalele raman internate pentru monitorizare pana trece efectul de anestezie, dupa care pot pleca acasa cu stapanii lor. Este recomandat ca in primele ore animalul sa ramana intr-un spatiu cat mai restrans, care sa ii limiteze miscarile si sa evite agitatia. De asemenea, pret de cateva ore nu isi va putea mentine echilibrul.
Incearca sa verifici locul inciziei cel putin o data pe zi pentru a observa aparitia unei roseli excesive, sange, scurgeri sau daca operatia a crapat.NU curata locul operatiei cu nici un fel de solutie si NU-l unge cu nici un fel de crema.

Recomended Posts

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.