Toti iubitorii de animale care au acasa unul de companie, au auzit macar o data de parvoviroza, temutul virus care poate ucide, in special, puii de animale.
Parvoviroza este o boala foarte grava, adeseori mortala, produsa de unul dintre cei mai mici virusi ai familiei Parvoviridae. Virusul rezista in mediu pana la 3 ani si este rezistent la majoritatea dezinfectantilor, singurele produse care si-au dovedit eficacitatea sunt cele pe baza de clor, peroximonosulfat de potasiu și de peroxid de hidrogen.

Virusul parvovirozei este intalnit atat la caine cat si la pisica. Cand este lasata netratata, parvoviroza are o rata de mortalitate de aproximatv 90-95%. In cazul in care este identificata la timp si se administreaza tratamentul, rata de mortalitate din cauza bolii, scade la 30-50%. De aceea este esential sa identifici corect semnele acestei afectiuni si sa urmezi cativa pasi esentiali care sa iti salveze animalutul.

Semne ca animalul poate avea parvoviroza sunt apatia, voma si diareea, care poate contine sange, in cantitate mai mare sau mai mica, in functie de cat de mult s-a agravat boala

Pasi esentiali in tratare parvovirozei

1. Solicita de urgenta ajutorul unui veterinar, chiar si in miez de noapte!

Cabinetele veterinare non-stop au, de regula toate dotarile necesare pentru a dagnostica si trata corect infectia cu parvoviroza. Cu cat un medic veterinar actioneaza mai repede, cu atat sansele de supravietuire cresc considerabil.

2. Asigura-te ca specialistii pot face toate analizele de care este nevoie pe loc.

Diagnosticul acestei boli fatale este stabilit intotdeauna de un medic de specialitate care va analiza toate datele: varsta, evolutia animalului, simptomele. Boala se diagnosticheaza prin examen fizic, teste de diagnostic rapid, teste biochimice si ecografie abdominala.
Analizele de sange indica, in caz de parvoviroza, un nivel scazut al celulelor albe si dezechilibre la nivelul enzimelor ficatului si un numar scazut de leucocite.

3. Izolarea animalului si tratarea sa corespunzator.

Pentru combaterea infectiei inca din prima zi, de cand au aparut primele simptome la animalele bolnave, acestea trebuie izolate si tratate corespunzator, deoarece boala evolueaza foarte rapid.Terapia intensiva este solutia si cheia recuperarii in cazul parvovirozei, deoarece animalul este extrem de deshidratat. Administrarea intravenoasa de fluide este esentiala pentru mentinerea unui nivel normal al lichidelor din corpul animalului. In plus, medicul va prescrie si o serie de medicamente, pentru ca vindecarea sa fie cat mai rapida.

Se poate preveni parvoviroza?

Deoarece parvoviroza este o boala extrem de grava, cu o rata de mortalitate mare in randul puiutilor, cel mai important lucru pe care il pot face iubitorii de animale este sa previna contactarea virusului. Primul pas in prevenirea bolii este este vaccinarea animalului la varsta recomandata si izolarea si protejarea animalutelor nevaccinate de mediul extern, pana ce acestea implinesc varsta necesara vaccinarii.

Recomended Posts

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.