Babesioza, boala de primăvara extrem de gravă care ne afectează animalele de companie

Babesioza, boala de primăvara extrem de gravă care ne afectează animalele de companie

Babesioza este o parazitoza, adică o infectare cu un parazit transmis prin mușcătura de către căpușe. Când o căpușa infectata se atașează pe pielea patrupedului tău pentru a se hrăni, aceasta transmite in sânge paraziții. Aceștia ajung in hematii (globulele roșii) si le invadează după care se divid in 2 si apoi încep sa secrete enzime toxice care distrug hematia. Microorganismele sunt eliberate din nou in torentul sangvin unde vor ataca alte hematii, continuând procesul si afectând serios animăluțul.
Perioada in care cazurile de îmbolnăvire cu babesioză cresc considerabil sunt aprilie-septembrie.

Netratata, babesioza poate conduce la moartea animalului de companie in 5-10 zile de la îmbolnăvire.

Prognosticul este rezervat sau grav mai ales in formele acute si la animalele in vârsta sau cu imunitate slaba, moartea survenind in scurt timp (4 – 5 zile) de la apariția semnelor clinice.

In forma cronica, care persista timp de câteva săptămâni, se înregistrează anemie si slăbire accentuata.
Pentru ca tratamentul sa fie eficient, este recomandat ca patrupedul sa ajungă la medicul veterinar cat mai repede de la primele manifestări ale bolii.
Iată cum recunoașteți babesioza la animalul tău de companie

Pentru a evita complicațiile ulterioare, este bine ca încă de la primele schimbări de dispoziție si de comportament ale patrupedelor Este bine sa-l monitorizați cu atenție.
Exista câteva semne clinice majore care trebuie sa va îngrijoreze si sa mergi de urgenta la medicul veterinar:
-apatia
-lipsa poftei de mâncare
-febra
-paloarea mucoaselor (anemia) sau îngălbenirea acestora (icterul)
-urina de culoare închisa spre bruna (hemoglobinuria)
-posibile tulburări respiratorii si nervoase (crize tip epilepsie, pseudo paraplegie)
-fotofobie cu posibile hemoragii retiniene

Cum se diagnostichează babesioza

”Diagnosticul se stabilește in urma consultului medical, in funcție de datele epidemiologice, datele clinice, leziunile prezente in unele organe (splina, ficat, miocard, rinichi), examen microscopic (frotiuri din sângele periferic), examen serologic sau diagnostic terapeutic (prin medicație corespunzătoare si obținerea unor rezultate pozitive). De asemenea, exista si o analiza specifica de detectare a anticorpilor babesiei”, a explicat Dr. Iulia Graure, medic veterinar Animus Vet.

Cum se tratează babesioza

Eficacitatea tratamentului depinde de momentul intervenției, astfel încât, cu cat pacientul este tratat mai din timp, cu atât șansele de vindecare cresc.

Este bine de știut ca tratamentul este dificil, de lunga durata si foarte costisitor. Acesta consta in instituirea unei medicații specifice, asociata cu un tratament de susținere si chiar hemotransfuzie.

Cum sa previi babesioza

Prevenția in cazul babesiozei are mai mulți parametri- este vorba despre îngrijirea patrupedului (deparazitare) si de îngrijirea mediului in care trăiește sau se plimbă. Pentru ingrijirea patrupedului se recomandă ca patrupedul sa meargă la veterinar pentru o deparazitare externă lunar in lunile de vară. De asemenea, există si metode de deparazitare pentru acasă.

Pentru îngrijirea mediului in care trăiește patrupedul este nevoie de atenție deosebita după fiecare plimbare afara si acces la spatiile verzi, acolo de unde câinele poate fi muscat de căpușe. După fiecare vizita afara, in lunile calde, este bine sa controlezi animalul cu atenție, in căutarea de căpușe si sa le îndepărtezi, daca le găsești

Leave a reply