Babesioza, boala de primavara extrem de grava care ne afecteaza animalele de companie

Babesioza, boala de primavara extrem de grava care ne afecteaza animalele de companie

Babesioza este o parozitoza, adica o infectare cu un parazit transmis prin muscatura de catre capuse. Cand o capusa infectata se ataseaza pe pielea patrupedului tau pentru a se hrani, aceasta transmite in sange parazitii. Acestia ajung in hematii (globulele rosii) si le invadeaza dupa care se divid in 2 si apoi incep sa secrete enzime toxice care distrug hematia. Microorganismele sunt eliberate din nou in torentul sangvin unde vor ataca alte hematii, continuand procesul si afectand serios animalutul.
Perioada in care cazurile de imbolnavire cu babesioza cresc considerabil sunt aprilie-septembrie.

Netratata, babesioza poate conduce la moartea animalului de companie in 5-10 zile de la imbolnavire.

Prognosticul este rezervat sau grav mai ales in formele acute si la animalele in varsta sau cu imunitate slaba, moartea survenind in scurt timp (4 – 5 zile) de la aparitia semnelor clinice.

In forma cronica, care persista timp de cateva saptamani, se inregistreaza anemie si slabire accentuata.
Pentru ca tratamentul sa fie eficient, este recomandat ca patrupedul sa ajunga la medicul veterinar cat mai repede de la primele manifestari ale bolii.
Iata cum recunoasti babesioza la animalul tau de companie

Pentru a evita complicatiile ulterioare, este bine ca inca de la primele schimbari de dispozitie si de comportament ale patrupedelor Este bine sa-l monitorizati cu atentie.
Exista cateva semne clinice majore care trebuie sa va ingrijoreze si sa mergi de urgenta la medicul veterinar:
-apatia
-lipsa poftei de mancare
-febra
-paloarea mucoaselor (anemia) sau ingalbenirea acestora (icterul)
-urina de culoare inchisa spre bruna (hemoglobinuria)
-posibile tulburari respiratorii si nervoase (crize tip epilepsie, pseudoparaplegie)
-fotofobie cu posibile hemoragii retiniene

Cum se diagnosticheaza babesioza

”Diagnosticul se stabileste in urma consultului medical, in functie de datele epidemiologice, datele clinice, leziunile prezente in unele organe (splina, ficat, miocard, rinichi), examen microscopic (frotiuri din sangele periferic), examen serologic sau diagnostic terapeutic (prin medicatie corespunzatoare si obtinerea unor rezultate pozitive). De asemenea, exista si o analiza specifica de detectare a anticorpilor babesiei”, a explicat Dr. Iulia Graure, medic veterinar Animus Vet.

Cum se trateaza babesioza

Eficacitatea tratamentului depinde de momentul interventiei, astfel incat, cu cat pacientul este tratat mai din timp, cu atat sansele de vindecare cresc.

Este bine de stiut ca tratamentul este dificil, de lunga durata si foarte costisitor. Acesta consta in instituirea unei medicatii specifice, asociata cu un tratament de sustinere si chiar hemotrasfuzie.

Cum sa previi babesioza

Preventia in cazul babesiozei are mai multi parametri- este vorba despre ingrijirea patrupedului (deparazitare) si de ingrijirea mediului in care traieste sau se plimba. Pentru ingrijirea patrupedului se recomanda ca patrupedul sa mearga la veterinar pentru o deparazitare externa lunar in lunile de vara. De asemenea, exista si metode de deparazitare pentru acasa.

Pentru ingrijirea mediului in care traieste patrupedul este nevoie de atentie deosebita dupa fiecare plimbare afara si acces la spatiile verzi, acolo de unde cainele poate fi muscat de capuse. Dupa fiecare vizita afara, in lunile calde, este bine sa controlezi animalul cu atentie, in cautarea de capuse si sa le indepartezi, daca le gasesti

Leave a reply