Ce trebuie făcut atunci când animalul de companie a căzut de la înălțime

Ce trebuie făcut atunci când animalul de companie a căzut de la înălțime

O data cu venirea verii, creste numărul accidentelor casnice in care sunt implicate animalele de companie, adică avem de-a face cu sindromul căderii de la înălțime. Sindromul căderii de la înălțimile refera la întreaga paleta de leziuni si afecțiuni provocate de impactul cu solul a animalului căzut de la etaj.
Potrivit statisticilor, cele mai expuse sunt pisicile care au un simt al aventuriimai ridicat, plonjand prin ferestrele deschise. Pisicile nu se tem de inaltime, insa, nicio pisica nu va sari de la fereastra in mod voit, caderile de la etaj intampladu-se, in cele mai multe dintre cazuri, accidental.

Ce trebuie facut atunci cand animalul a cazut in gol?

Un criteriu extrem de important in creșterea șanselor de supraviețuire îl reprezintă înălțimea de la care cade animalul. Paradoxal, căderea de la etajul 2 poate produce mai multe leziuni decât
căderea de la etajul 6, deoarece o distanta mai mare oferă pisicii timpul si spațiul necesar pentru a adopta poziția optima de aterizare. Un alt factor important este suprafața pe care
cade animalul. Iarba si pământul absorb din socul impactului si produc răniri mai ușoare, in timp ce aterizarea pe beton este mult mai periculoasă sau chiar fatală.

Cele mai frecvente traume atunci când animalul cade de la înălțime:

 • coaste fracturate
 • perforarea plămânilor
 • pneumotorax (acumulare de aer in spațiu pleural)
 • hemoragii ale plămânilor
 • traumatisme craniene
 • traumatisme ale coloanei vertebrale
 • fracturi ale membrelor
 • hemoragie interna (abdominala): ruptura de ficat, splina
 • ruptură vezica urinară
 • afectarea arhitecturii rinichilor
 • hernie

In momentul in care ați constatat căderea animalului, acesta trebuie recuperat cat mai repede, secundele făcând, uneori, diferența intre viată si moarte. Imediat după ce recuperați animalul,
analizați cat de repede puteți leziunile si grăbiți-vă spre medicul veterinar.

Șansele de supraviețuire cresc exponențial cu timpul scurs de la producerea accidentului, cu cat mai repede, cu atât mai bine. Deși este posibil sa nu aibă leziuni sau suferințe vizibile, animalul poate avea leziuni interne, care îl pot ucide rapid.

Doar medicul poate descoperi eventualele probleme pe care un animal le poate avea in urma unei căzături de la înălțime; acesta va examina pisica sau câinele, va vedea starea animalului si ii
va stabili un tratament adecvat, atunci când este cazul, mai ales ca in situații dificile este posibil sa fie nevoie de intervenția chirurgicala.
De aceea, asigurați-va ca ajungeți cu animăluțul accidentat la un cabinet veterinar care are aparatura si medici care sa evalueze corect si complet companionul.

1 Comment

 1. Matache Nicoleta 2 years ago

  Bună ziua Am o pisică care mi-a călcat o masina duminică .Are ruptura de bazin și coadă fracturată.Am doar 1000 lei și aceea împrumutați.Iam făcut și radiografie și trebuia operata la un spital din Ilfov dar medicul de acolo este in concediu medical.Va rog mult să mă ajutați să nu-mi moară.

Leave a reply