INSUFICIENȚA RENALĂ LA CÂINI

Insuficiența renală la câini

Insuficiența renală la câini: cauze, simptome și tratament

Insuficiența renală este o afecțiune gravă care poate afecta câinii de toate rasele și vârstele. Această afecțiune se referă la o reducere semnificativă a funcției renale, ceea ce poate duce la acumularea de toxine în organism și alte complicații grave. În acest articol, vom discuta despre cauzele, simptomele și tratamentul insuficienței renale la câini.

Cauzele insuficienței renale la câini

Insuficiența renală poate fi clasificată în două tipuri: acută și cronică. Insuficiența renală acută apare brusc și se dezvoltă rapid, în timp ce insuficiența renală cronică apare treptat, pe o perioadă de luni sau ani. Cele mai comune cauze ale insuficienței renale la câini includ:

 1. Boli ale rinichilor: Acestea includ boala renală cronică, pielonefrita, glomerulonefrita, nefrită interstițială și altele.
 2. Toxine: Consumul de substanțe toxice, cum ar fi ciupercile otrăvitoare, antigelul și alte substanțe chimice poate duce la daune renale severe.
 3. Infecții: Infecțiile renale sau infecțiile sistemice, cum ar fi sepsisul, pot duce la insuficiență renală acută.
 4. Probleme cu fluxul de sânge către rinichi: Boli ale inimii, tulburări ale circulației sanguine, traumatisme sau obstrucții pot duce la insuficiență renală.

Simptomele insuficienței renale la câini

Simptomele insuficienței renale la câini variază în funcție de tipul și stadiul bolii, dar pot include:

 1. Sete excesivă și urinare frecventă
 2. Pierderea apetitului și pierdere în greutate
 3. Letargie și slăbiciune
 4. Vărsături și diaree
 5. Halenă și respirație urât mirositoare
 6. Dureri abdominale și sensibilitate
 7. Îngălbenirea pielii și a ochilor (icter)
 8. Convulsii și probleme de coordonare

Diagnosticul și tratamentul insuficienței renale la câini

Diagnosticul insuficienței renale la câini implică adesea teste de sânge și urină, precum și radiografii sau ecografii pentru a evalua starea rinichilor. Tratamentul depinde de cauza și gravitatea bolii și poate include:

 1. Tratamentul cauzei subiacente: Dacă insuficiența renală este cauzată de o boală renală sau infecție, tratamentul acesteia poate ajuta la îmbunărarea funcția renală. De asemenea, administrarea medicamentelor pentru controlul tensiunii arteriale, a diabetului și a altor afecțiuni care pot afecta sănătatea rinichilor poate ajuta la prevenirea complicațiilor ulterioare.
 2. Tratamentul de susținere: Pentru a îmbunătăți funcția renală și a menține câinele confortabil, medicul veterinar poate recomanda dieta specială pentru a reduce sarcina renală și pentru a preveni acumularea de toxine în sânge. De asemenea, administrarea de fluide intravenoase pentru hidratarea și eliminarea toxinelor din organism poate fi necesară.
 3. Tratamentul simptomatic: Unele simptome ale insuficienței renale, cum ar fi greața, vărsăturile și diareea, pot fi tratate cu medicamente și terapie suplimentară, cum ar fi antiemetice, medicamente pentru reducerea hipertensiunii arteriale și suplimente nutriționale.
 4. Tratamentul chirurgical: În cazuri rare, chirurgia poate fi recomandată pentru îndepărtarea pietrelor sau a tumorilor de la nivelul rinichilor, care pot afecta funcția renală. Uneori chiar îndepărtarea completa a rinichiului afectat.

Prevenirea insuficienței renale la câini

Prevenirea insuficienței renale la câini este importantă pentru menținerea sănătății și a longevității lor. Iată câteva lucruri pe care le puteți face pentru a ajuta la prevenirea bolii:

 • Asigurați-vă că câinele dvs. are întotdeauna acces la apă proaspătă și că bea suficientă apă zilnic.
 • Alimentați câinele cu o hrană de calitate, bogată în proteine de calitate și nutrienți esențiali.
 • Evitați hrana cu exces de sare și alimentele cu aditivi și conservanți (boabe de proasta calitate in primul rând).
 • Mențineți un program regulat de vaccinare și examene veterinare periodice pentru a identifica problemele de sănătate în stadii incipiente.

Concluzie

Insuficiența renală la câini poate fi o afecțiune gravă, dar cu tratamentul adecvat și managementul sănătății, câinele dvs. poate trăi o viață lungă și sănătoasă. Este important să fiți atenți la semnele timpurii ale bolii și să căutați ajutorul veterinarului cât mai curând posibil. Prin urmare, un stil de viață sănătos și o îngrijire adecvată sunt cheia prevenirii și gestionării insuficienței renale la câini.

Daca ai nevoie…..

Leave a reply